Aktuellt

Aktuellt

”Vi viker oss inte för hot och hat”

 

”Vi viker oss inte för hot och hat”

GAPF är en av de organisationer som Stiftelsen Einar Belvén årligen skänker pengar till. Stiftelsen stöttar därmed GAPFs viktiga arbete för ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck.

GAPF står för ”glöm aldrig Pela och Fadime”, två unga kvinnor som föll offer för hedersrelaterade mord. Organisationen, som grundades 2001 av Sara Mohammad, är en politiskt och religiöst obunden, sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

I verksamheten ingår stödverksamhet av olika slag som telefonjour dygnet runt, psykologiskt och juridiskt stöd, stödchatt till utsatta, yrkesverksamma och anhöriga.

Det pågår även kontinuerliga utbildningsinsatser av cirka 5000 personer runt om i hela Sverige, för att förebygga och skapa ökad förståelse i samhället kring hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan gälla personal inom vård, socialtjänst, rättsväsende, polis, skola och politiker etc.

Det förekommer också omfattande opinionsbildning genom aktiviteter på den internationella kvinnodagen, genomförande av Pela- och Mariadagen, deltagande under Almedalsveckan och arrangemang av Fadimegalan den 21 januari varje år till minne av Fadime Sahindals död, med mera.


Stolta över stödet från Stiftelsen Einar Belvén
Nyligen möttes styrelsen för Stiftelsen Einar Belvén på GAPFs huvudkontor och fick där träffa grundaren Sara Mohammad, hennes sex personer starka arbetsgrupp samt den externe terrorforskaren och statsvetaren, docent Magnus Ranstorp som även han bland annat är engagerad i arbete mot hedersvåld.

Sara Mohammad, med ursprung i södra Kurdistan, blev själv könsstympad som 6-åring och när hon var 17 år bestämde hennes bror att hon skulle giftas bort med en äldre man. Efter dödshot och misshandel accepterade hon frieriet. På sin bröllopsdag lyckades hon rymma och kom 1993 till Sverige som politisk flykting och hon utbildade sig sedan till farmaceut.

Sara Mohammad beskriver sig själv som offer, kämpe, överlevare och krigare mot hedersvåld och förtryck. Hon trodde att Sverige var ett jämställt land men upplever att kvinnor mördas, stympas och begränsas som en följd av hedersvåld och förtryck även här.

– Det är svårt för många kvinnor som måste jämka mellan sina föräldrar och det svenska samhället, sa Sara Mohammad och tillade:

– Jag hoppas att ni inte vänder dessa kvinnor ryggen, något som även Fadime Sahindal sa i sitt tal i riksdagen 2001, två månader före sin död. 


Hedersvåld och könsstympning i Sverige
Enligt Carin Götblads utredning från 2015 är tio procent av Sveriges unga mellan 16-25 år utsatta för hedersvåld, det vill säga cirka 124 000 personer. Hela 70 000 är oroliga för att inte få välja sin partner själv och varje år sker det fem hedersrelaterade mord.

Sedan 1982 är könsstympning kriminaliserat i Sverige men trots det finns det endast fyra fällande domar. Socialstyrelsen gjorde en inventering 2021 och konstaterade att mellan 40 000 och 50 000 kvinnor är könsstympade i Sverige. 

– Jag vill arbeta förebyggande för att kvinnor ska slippa leva kuvade i Sverige, betonar Sara Mohammad.


Hedersförtryck går ner i åldrarna 
Magnus Ranstorp, som deltog på mötet med Stiftelsen Einar Belvéns styrelse, berättade på ett belysande sätt om Försvarshögskolans rapport ”Salafism och salafistisk jihadism 2.0”, som han är redaktör för tillsammans med Linda Ahlerup. 

Enligt rapporten har detta projekt om salafism och salafistisk jihadism gett en helhetsbild om utmaningarna mot säkerheten i Sverige, och framför allt hur dessa krafter bidrar till att undergräva grundläggande samhällsvärden och individuella demokratiska fri- och rättigheter.

Något som belyses i rapporten är att det hedersförtryck som tidigare framför allt skedde mellan vuxna och barn nu utökats med förtryck mellan ungdomar.


GAPF hjälper
Under 2021 handlade GAPF 322 olika ärenden som rörde 468 utsatta personer; mammor barn, syskon med flera. De bistod också i 26 ärenden som rörde sammanlagt 38 bortförda barn. 

Sedan grundandet av GAPF har Sara Mohammad fått ta emot en rad priser för sitt engagemang och motstånd mot hedersvåld och förtryck. 2016 mottog hon H.M.Konungens medalj av 8:e storleken “För betydande insatser för kvinnors rättigheter”.

– GAPFs vision är att vi ska kunna leva i ett fritt jämställt samhälle utan hedersvåld.

Visst har det hänt mycket sedan Fadime mördades av sin pappa men inte på långa vägar tillräckligt. Lagändringar har gjorts men inte implementerats, säger Sara Mohammad och avslutar:

– Vi måste visa solidaritet med de förtryckta istället för tolerans för deras kultur. Jag vill se mer civilkurage!


Text: Karin Ahlström Jensen

 
Ellinor Belven