Stiftelsen Einar Belvén
Bageripersonal.jpg

Historia

Stiftelsens historia började här...

Bageripersonal och Einar Belvén i lokalerna i Segeltorp, 1965.

Bageripersonal och Einar Belvén i lokalerna i Segeltorp, 1965.

 

Einar Belvén startade 1948 ett litet hembageri på Tomtebogatan i Stockholm. Nästan alla har minnen från härliga fikastunder med Delicato; hemma, på vägrestauranger, sportanläggningar eller vid andra trevliga tillfällen.

Einar var mycket noga i valet av råvaror och så har det fortsatt genom åren. Einars idé var också att leverera ut produkterna till kunderna istället för att låta kunderna komma till honom. Einars kakor var mycket omtyckta och han fick flytta från det ena bageriet till det andra för att kunna utöka sin verksamhet. År 1964 byggdes ett eget bageri på 1 000 kvadratmeter i Segeltorp, Huddinge där det mesta fortfarande bakas.

Sönerna Kenneth och Ronnie tog över verksamheten 1991 och äger fortfarande bolaget. Företaget växte snabbt och utnämndes 1991 till Kunglig Hovleverantör. Flera i familjen arbetar i verksamheten så det råder ingen tvekan om att det är ett genuint svenskt familjeföretag. Delicato är idag ett begrepp och ett mycket välkänt varumärke.  Den mest sålda produkten är Delicatobollen.

Biskvihav.jpg

När Einar lämnade Delicato 1991 grundade han Stiftelsen Einar Belvén med syfte att utbilda ungdomar, framförallt inom bageri- och konditoriverksamhet, stödja vetenskaplig forskning och behövande samt barn och ungdomars omvårdnad.

Stiftelsens ändamål är att utdela bidrag och stipendier för att stötta utbildning av barn och ungdomar samt vård av äldre och sjuka. Stipendier kan komma ifråga till förtjänstfyllda ungdomar i Huddinge gymnasier och särskilt till de med intresse för bageri- och konditoriverksamhet. Stiftelsen kan även lämna anslag för vetenskaplig forskning, särskilt inom sjukvårdens eller barnavårdens område.

Våra största mottagare av anslag och bidrag är UNHCR, Barnrättsbyrån, Barncancerfonden samt att stiftelsen arrangerar en studieresa för de två YH-utbildningarna i Sverige, Yrkeshögskolan Kristianstadskommun och YRGO i Göteborg, till Richemont skolan i Schweiz. För mer information, se fliken Om Stiftelsen.

Falck3Punsch råvaror.jpg
Kungabesök hos Delicato 1991 i samband med utmärkelsen som Kunglig Hovleverantör.

Kungabesök hos Delicato 1991 i samband med utmärkelsen som Kunglig Hovleverantör.