Aktuellt

Aktuellt

Stiftelsen Einar Belvén stödjer cancerforskning

 

”Stödet har betytt

enormt mycket”

Det säger forskaren och läkaren Elinor Nemlander, som nyligen doktorerade inom området tidig upptäckt av cancer i primärvården.  Stiftelsen Einar Belvén har gett stöd till hennes forskning sedan 2021.

I slutet av januari försvarade Elinor Nemlander sin avhandling ”Early cancer detection through symptoms and signs”. Den handlar om att förbättra tidig upptäckt av cancer genom att analysera symtom och tecken, bland annat med hjälp av maskininlärning som är en enklare form av artificiell intelligens.

Förutom sitt jobb som forskare arbetar Elinor även som allmänläkare på Liljeholmens Universitetsvårdcentral. Hon är också enhetschef för forskning och utveckling samt nationell samordnare för tidig cancerupptäckt. 

Elinor Nemlander är uppvuxen i Stockholm och har en mamma som är allmänläkare.
– Jag fick tidigt en uppfattning om hur det är att arbeta inom den inriktningen. När jag sökte till läkarlinjen i Linköping så hade jag redan en tanke om att jag ville bli just allmänläkare, berättar hon och fortsätter:

– Jag valde en bred specialistinriktning just för att den är bred. Som allmänläkare får jag se och följa hela människan, inte bara en specifik diagnos. Jag följer mina patienter genom olika faser i livet och det ger kontinuitet. Jag tror också det leder till säkrare bedömningar när patienten känner sin doktor och doktorn känner sin patient.

 
Det bottnar i en rädsla att missa upptäckt av cancer hos patienter, vilket många läkare tillsammans med mig upplever. Oavsett vilken typ av allvarlig sjukdom det gäller så vill man inte riskera att förbise den.
— Elinor Nemlander
 

Fokus på tidig cancerupptäckt
Innan Elinor Nemlander var klar med sin specialistutbildning började hon fundera över hur cancer skulle kunna upptäckas tidigare.

– Det bottnar i en rädsla att missa upptäckt av cancer hos patienter, vilket många läkare tillsammans med mig upplever. Oavsett vilken typ av allvarlig sjukdom det gäller så vill man inte riskera att förbise den.

Under 2017 började Elinor att utbilda kollegor om de standardiserade vårdförloppen som finns inom cancervård och hur man ska hantera misstänkt cancer i primärvården. 

– Det var då mitt forskningsintresse väcktes. Många forskningsresultat byggde på resultat från en sjukhuspopulation och inte från en population från en vårdcentral, och det är ändå där som de flesta fall av cancer upptäcks. 

Forskningen som Elinor Nemlander och hennes forskningsgrupp bedriver undersöker hur man kan förbättra tidig upptäckt av cancer genom att analysera symtom, riskfaktorer och använda innovativa verktyg som maskininlärning för att förutse cancerrisk. 

Avhandlingen bygger på fem olika studier, bland annat en som undersökte hur maskininlärning kan förutse lungcancer baserat på symtom rapporterade av patienter som remitterats till en lungklinik. En annan studie fokuserade på hur nyutvecklad blodbrist kan signalera en ökad risk för cancer. 

– En utredning startar oftast i primärvården när en patient söker vård för ett visst symtom. Det gäller då att sortera bland vanliga symtom och identifiera dem med förhöjd risk för cancer och utreda dem vidare. Genom att bättre förstå hur vi identifierar individer med högre risk för cancer kan vi utveckla verktyg som hjälper läkare att fatta snabbare och bättre beslut, säger Elinor Nemlander och tillägger:

– Symtom som skulle kunna tyda på cancer är vanliga, men beror för det mesta inte på cancer. Min forskning syftar till att se när flera symtom i kombination indikerar en förhöjd risk och därmed ge allmänläkare underlag att flagga för det. Om cancer hittas tidigt så förbättras möjligheten att ge botande behandling.

 
Min forskning syftar till att se när flera symtom i kombination indikerar en förhöjd risk och därmed ge allmänläkare underlag att flagga för det. Om cancer hittas tidigt så förbättras möjligheten att ge botande behandling”
— Elinor Nemlander
 

Vad betyder stödet från Stiftelsen Einar Belvén?
– Det har varit helt avgörande för mitt arbete. Det som är speciellt är att stiftelsen tidigt visade intresse för vår forskning, och det i en tid då det inte var vanligt att stödja allmänmedicinsk forskning, säger Elinor Nemlander och avslutar:

– På senare år har vi sett en omställning i vården där patienter till stor del flyttar ut i den öppna vården, medan forskningen har stannat kvar på sjukhusen. Nu ser vi långsamt en tendens till att forskningen följer med patienterna ut i primärvården. Stiftelsen Einar Belvén var tidig med att förstå den utvecklingen och det har betytt enormt mycket för mig! 

Text: Karin Ahlström Jensen
Foto inledning: Elinor Nemlander Fotograf: Mattias Pettersson

 
Ellinor Belven