Nytänk när studieresan ställdes in
Stiftelsen Einar Belvén är arrangör av en årligen återkommande studieresa till Richemont-skolan i Schweiz som arrangeras för Sveriges yrkeshögskoleelever inom bageri och konditori. Studieresan har arrangerats sedan 2009, men 2021 fick man tänka om och nytt på grund av pandemin.
Adam Söderström, bagerichef på Bageri Petrus, fördjupar sig i brödprocessen.
Som ett led i att stötta och utveckla den svenska bageri- och konditoribranschen samt de nuvarande YH-utbildningar som finns inom denna näring, står Stiftelsen Einar Belvén bakom en studieresa för elever vid dessa utbildningar. Resan har arrangerats årligen i drygt tio år, men i år satte pandemin stopp för den.
– Eftersom det inte var möjligt att genomföra den traditionsenliga resan till Richemontskolan i år fick vi fundera på vad vi istället kunde göra med de drygt 60 eleverna, något som skulle bli minst lika bra, berättar konditormästaren Gustaf Mabrouk, som sedan 2019 är ansvarig för arrangemanget av utbildningsresan.
En viktig del av resan är möjligheten att praktisera på olika tekniker med vägledning av specialister i branschen.
– Vi valde att genomföra utbildningen på ”hemmaplan” på respektive skola. Vi gjorde egentligen samma sak som vi gjorde på Richemont, men jag skulle vilja säga att vi tog kursen till en ännu högre nivå än tidigare, säger Gustaf Mabrouk och fortsätter:
– Under konditordelen valde vi ut olika klassiska svenska bakverk, bland annat prinsesstårtan, och ställde frågan vad som är möjligt att göra med dessa klassiker?
Klassiker på nya sätt
Utbildningen arrangerades i Kristianstad 11-15 januari och i Göteborg 18-22 januari. Elevernas uppgift var att göra två desserter, tio bakelser och en modern tårta utifrån prinsesstårtans traditionsenliga grundingredienser. Det utgjorde ett grupparbete under konditoridelens två dagar.
Under bageridelens två dagar av utbildningen gavs det en fördjupning i brödprocessen med allt från raskning, jäsning, surdegens uppbyggnad med mera under dag ett, medan andra dagen ägnades åt kavlade degar.
Till sin hjälp hade Gustaf Mabrouk Adam Söderström, bagerichef på Bageri Petrus och Alexander Pelli, bagare på Bageri Petrus samt medlem av det svenska bagerilandslaget.
– Utbildningsdagarna är en djupdykning i såväl teori som praktik samt en avstämning av hur man som elev ligger till på kursen. Utvärderingen slog väl ut och våren 2022 lär vi göra något liknande, avslutar Gustaf Mabrouk.
Alexander Pelli, bagare på Bageri Petrus tillsammans med intresserade elever.
Fokuserade elever på YH-utbildningen i Kristianstad.