Stiftelsen Einar Belvén

Aktuellt

Aktuellt

Gustaf Mabrouk utsedd till Årets världskonditor 2019

 
image1.jpeg

Årets världskonditor 2019

Vi är stolta att få meddela att Gustaf Mabrouk som numera är ansvarig för vår utbildningsresa till Richemont för YH elever har blivit utsedd till årets världskonditor och Sverige befäster därmed sin topposition inom bageri och konditori.

Den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer UIBC har utsett konditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 (UIBC World Confectioner of the year 2019). Sverige har kammat hem priset två gånger tidigare år 2017 som årets världskonditor och år 2015 som året världsbagare.

Gustaf Mabrouk har en lång karriär som konditor. Han vann tävlingen Årets Konditor redan som 19-åring år 1995. Därefter flyttade han till New York för att fortsätta förkovra sig. De senaste åren har Gustaf bott och arbetat i Sverige bl a på Delicato som produktutvecklare. Han har tävlat i World Chocolate Masters och varit coach för det Svenska Konditorlandslaget. För allmänheten är Gustaf mest känd för sin medverkan som mästerkonditor i SVT:s Go’kväll. Han driver till vardags numera företaget Chef de partie Sthlm.

Gustaf har också gett ut boken Chokladmakarens handbok med stöd av Stiftelsen. Boken tilldelade hösten 2018 Måltidsakademien första pris och nu i somras brons i World Gourmand Awards 2019.

Gustaf håller varje år också med stöd av stiftelsen en två dagars kurs i chokladtillverkning för de två YH utbildningar med boken som kursmaterial.

Gustaf Mabrouk säger:

image2.jpeg
Jag är så fantastiskt hedrad av att få utmärkelsen Årets världskonditor. Jag brinner för det fantastiska konditoryrket och mest av allt för choklad. Mitt intresse sträcker sig hela vägen från kakao-odlingarna till processen att tillverka choklad och därefter skapa fantastiska bakverk. Jag hoppas att den här utmärkelsen kan hjälpa mig att inspirera fler till att intressera sig för choklad och konditoryrket.
 
 
Ellinor Belven