Aktuellt

Aktuellt

Det finns mycket kunskap i branschen! Intervju med Adam Söderström

 
Foto: Sveriges bagare & konditorier, David Thunander

Det finns mycket kunskap i branschen

Adam Söderström är bagerichef på Bageri Petrus i Stockholm. Sedan 2021 är han även en av tre lärare på Stiftelsen Einar Belvéns fördjupningskurs för Sveriges yrkeshögskole-elever inom bageri och konditori.  

”Det finns så mycket kunskap hos personer i vårt yrke, i böcker, på bloggar och sociala medier. Utvecklingsmöjligheterna är enorma!”, säger Adam Söderström, bagerichef på Bageri Petrus.

Adam Söderström är bagerichef på Bageri Petrus på Södermalm i Stockholm. När han var 24 år valde han vidareutveckla ett stort intresse i livet och utbilda sig till bagare/konditor. 

– Jag hade länge intresserat mig för bakning och matlagning så när jag fick möjlighet att utbilda mig tog jag chansen. Det var inte någon självklarhet, men kändes helt rätt, berättar Adam Söderström. 

Utbildningen var bra och lärarna inom bageri hade mycket kunskap att dela med sig av. Adams stora intresse av att hela tiden lära sig mer är fortfarande det som driver honom framåt. 

– Det finns så mycket kunskap hos personer i vårt yrke, i böcker, på bloggar och sociala medier. Som jag ser det är utvecklingsmöjligheterna enorma. 

Sina förebilder har han hittat både i Sverige och utomlands. 

– Johan Sörberg är nog den mest kunniga och det är lätt att se upp till honom. Det känns som om han alltid vill vår bransch väl och han delar sin kunskap på ett generöst och ödmjukt sätt. Sebastien Boudet är också en person som förändrat tankar kring råvaror och hantverk, säger Adam och fortsätter:

– Jag har inte haft någon mentor direkt, istället har jag haft flera bagare som jag kunnat diskutera med och som har bidragit till att jag växt som yrkesperson. Gustav Fagerman, Petrus Jakobsson, Bedros Kabranian, Håkan Johansson, Anna Björlin, Susanna Söderman för att nämna några. 

Arbetstiderna utmanar
Adam lyfter fram arbetstiderna inom bageri och konditori som mest utmanande, speciellt när man bildar familj. 

– Man jobbar som mest när andra är lediga och vice versa. Speciellt när man får barn är det tufft att vara som mest behövd på jobbet under stora högtider. Arbetet som bagare kräver också tidiga morgnar och periodvis långa arbetsdagar, dessutom är det fysiskt krävande. Allt detta bör man vara medveten om när man väljer bagaryrket. 

Då är Adam glad på jobbet

– En bra arbetsmiljö med trevliga och stöttande kollegor är för mig en förutsättning för att allt annat ska fungera och att glädjen ska finnas. Vad gäller bakning så är det alltid tillfredsställande när en produkt blir som den målbild man haft. Exempelvis när ett bröds smak, textur, volym och färg blir precis så som man tänkt sig. 

*Foto inledning: Sveriges bagare & konditorier, David Thunander

 
Ellinor Belven